Zespół fundacji

Zespół fundacji 2018-09-22T18:31:44+00:00
Jadwiga Jagieło
Jadwiga JagiełoFundator

Jadwiga Jagieło –  żona, mama biologiczna i zastępcza trójki dzieci. Widzi potrzeby dzieci pozbawionych opieki, rodziców biologicznych, potrzeby rodzin zastępczych. Od roku 2013 była członkiem Podkarpackiego Stowarzyszenia Rodzicielstwa Zastępczego Wielkie Serce, jednak pierwsze działania na rzecz rodzin zastępczych podejmowała już w roku 2012. We wrześniu 2014 roku została wybrana do Zarządu Koalicji ogólnopolskiej organizacji Koalicja na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej , gdzie pełniła społecznie funkcję Członka Zarządu a od września 2016 funkcję Przewodniczącej  do kwietnia 2017 roku. Od maja 2012 roku opiekuje się chłopcem z Płodowym Zespołem Alkoholowym (FAS). Społeczna praca w stowarzyszeniu oraz w zarządzie Podkarpackiego Stowarzyszenia Rodzicielstwa Zastępczego Wielkie Serce i Koalicji na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej pozwoliła na organizację wielu spotkań rodziców zastępczych z sędziami, organizatorami pieczy zastępczej, stowarzyszeń działających na rzecz rodzicielstwa zastępczego z woj. podkarpackiego.

Barbara Sługocka-Wilk
Barbara Sługocka-WilkCzłonek zarządu

Barbara Sługocka – Wilk prywatnie mężatka z dwójką dzieci, psem, kotem i żółwiem. Uwielbia książki (szczególnie te o tematyce fantastycznej) i podróże. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. Logopeda, terapeuta słuchu i mowy, pedagog. Prowadzi Pracownię Terapii Logopedycznej i Psychostymulacji “LOGRUS” w Krośnie. Nauczyciel akademicki i edukator zewnętrzny (PWSZ w Krośnie, POEN w Jaśle). Twórca programu autorskiego z logorytmiki (połączenie elementów rytmiki, ruchu i profilaktyki wad wymowy) wraz z opracowaniem metodycznym i podręcznikiem. Pomysłodawca i organizator konferencji: UWAGA! Dziecko! O wspomaganiu rozwoju małego dziecka”.

Katarzyna Jastrząb
Katarzyna JastrząbCzłonek zarządu

Katarzyna Jastrząb – mama 7 dzieci, w tym dwójki biologicznych i pięciorga powierzonych w opiekę zastępczą, a wśród nich, najmłodsza dziewczynka z Zespołem Downa. Uczy, by dzieci kierowały się w życiu przesłaniem: “Mogę być bardzo wściekły na to, czego nie mam, albo bardzo wdzięczny za to, co mam” (Nick Vujicic).

Od 2002 roku, wraz z mężem tworzą rodzinę zastępczą. Od początku ich przygody z rodzicielstwem zastępczym schronienie, miłość i bezpieczeństwo znalazło w ich domu  łącznie 26 dzieci. Za swoją pracę na rzecz dzieci, Katarzyna i Mariusz zostali odznaczeni Srebnymi Krzyżami  Zasługi nadanymi przez Prezydenta RP.

Bożena Baran
Bożena BaranPedagog

Bożena Baran – pedagog, długoletni dyrektor szkoły, organizator wielu przedsięwzięć na terenie zarządzanych przez nią placówek. Praca z młodzieżą to dla niej pasja, która przyniosła jej wiele satysfakcji. Obecnie, po 40 latach pracy, w tym 21 lat pełnienia funkcji dyrektora jako emerytowany nauczyciel zaangażowała się w działania Fundacji, bo ” Świat dopiero wtedy staje się wspaniały, kiedy robimy coś dla innych” – Lama Ole Nydahl

Magdalena Głowińska
Magdalena Głowińskaoligofrenopedagog

Magdalena Głowińska – oligofrenopedagog, od kilkunastu lat działająca w środowisku dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie, nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej.

Promuje edukacje seksualną niepełnosprawnych intelektualnie, mającą na celu naukę nawiązywania właściwych relacji w dorosłym życiu oraz uświadamianie konsekwencji podejmowanych zachowań ryzykownych.

Aktualnie poszerza swoją wiedzę z zakresu przeciwdziałania przemocy wobec dzieci oraz udzielania im pomocy psychologicznej w procedurze karnej.

Urszula LimanówkaSocjolog Pedagog

Urszula Limanówka – ukończyła studia na kierunku socjologia, specjalność resocjalizacja na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim oraz studia podyplomowe z oligofrenopedagogiki, terapii pedagogicznej, pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej.

Na co dzień pracuje z dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną intelektualnie. Prowadzi zajęcia profilaktyczne oraz podejmuje działania wspierające dzieci i ich rodzin w zakresie pomocy socjalnej i w procedurze karnej.

Poszerza swoją wiedzę z zakresu pomocy psychologicznej udzielanej dzieciom doświadczającym przemocy.

Aleksandra Kustra
Aleksandra Kustrapsycholog
Your Content Goes Here

Aleksandra Kustra psycholog szkolny oraz psycholog w  Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym im. św. Brata Alberta w  Sanoku. Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na kierunku psychologia. Uczestniczka oraz współorganizatorka wielu szkoleń i  konferencji (m.in. Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Filmowe Psycho-tropy” zastosowanie filmów w  edukacji i  profilaktyce, II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Dziecko chore we współczesnym świecie”, Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Sukces i motywacja to nie wszystko”). Uczestniczka licznych projektów naukowo-badawczych. W trakcie studiów aktywna wolontariuszka w  „Fundacji Zdrowego Życia”. Ukończyła Szkolenie z  Racjonalnej Terapii Zachowania – poziom podstawowy oraz Sesję terapeutyczno-szkoleniową z Terapii Simontonowskiej. Obecnie bierze udział w Kursie Edukatora Seksualnego w Instytucie Psychoterapii i Seksuologii w  Katowicach.

Marzena Pietrasz
Marzena PietraszMuzykoterapeuta

Marzena Pietrasz – nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej, oligofrenopedagog, terapeuta pedagogiczny, muzykoterapeuta.

W pracy dydaktyczno-wychowawczej prowadziłam w różnych okresach czasu przez 8 lat zajęcia relaksacyjne dla uczniów klas I-III, które przynosiły wspaniałe efekty. Zajęcia z dziećmi w szkole zawsze dają mi ogromną satysfakcję, wiarę, że to co robię jest właściwe. Nie ma dla mnie problemu, któremu nie można sprostać. Jestem otwarta na to, co niesie ŻYCIE, z którego czerpię nieustającą radość. Kilkuletnia praca z kamertonami pokazuje mi nieskończone możliwości terapeutyczne naturalnego dźwięku.

Wiem, że wzbogacając innych, wzbogacam siebie.

Kocham przyrodę. Piękne krajobrazy przenoszą mnie w inny wymiar rzeczywistości. Mam psa, który daje mi dużo pozytywnej energii.

Rada fundacji:

• Beata Urbanik
  • Marzanna Węgrzyn
  • Maciej Jagieło

Zarząd Fundacji:    Prezes Katarzyna Jastrząb    Członek Zarządu  Barbara Sługocka – Wilk