Zespół fundacji

Zespół fundacji 2018-02-15T19:46:19+00:00
Jadwiga Jagieło
Jadwiga JagiełoFundator

Jadwiga Jagieło –  żona, mama biologiczna i zastępcza trójki dzieci. Widzi potrzeby dzieci pozbawionych opieki, rodziców biologicznych, potrzeby rodzin zastępczych. Od roku 2013 była członkiem Podkarpackiego Stowarzyszenia Rodzicielstwa Zastępczego Wielkie Serce, jednak pierwsze działania na rzecz rodzin zastępczych podejmowała już w roku 2012. We wrześniu 2014 roku została wybrana do Zarządu Koalicji ogólnopolskiej organizacji Koalicja na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej , gdzie pełniła społecznie funkcję Członka Zarządu a od września 2016 funkcję Przewodniczącej  do kwietnia 2017 roku. Od maja 2012 roku opiekuje się chłopcem z Płodowym Zespołem Alkoholowym (FAS). Społeczna praca w stowarzyszeniu oraz w zarządzie Podkarpackiego Stowarzyszenia Rodzicielstwa Zastępczego Wielkie Serce i Koalicji na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej pozwoliła na organizację wielu spotkań rodziców zastępczych z sędziami, organizatorami pieczy zastępczej, stowarzyszeń działających na rzecz rodzicielstwa zastępczego z woj. podkarpackiego.

Barbara Sługocka-Wilk
Barbara Sługocka-WilkCzłonek zarządu

Prywatnie mężatka z dwójką dzieci, psem, kotem i żółwiem. Uwielbia książki (szczególnie te o tematyce fantastycznej) i podróże. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. Logopeda, terapeuta słuchu i mowy, pedagog. Prowadzi Pracownię Terapii Logopedycznej i Psychostymulacji “LOGRUS” w Krośnie. Nauczyciel akademicki i edukator zewnętrzny (PWSZ w Krośnie, POEN w Jaśle). Twórca programu autorskiego z logorytmiki (połączenie elementów rytmiki, ruchu i profilaktyki wad wymowy) wraz z opracowaniem metodycznym i podręcznikiem. Pomysłodawca i organizator konferencji: UWAGA! Dziecko! O wspomaganiu rozwoju małego dziecka”.

Katarzyna Jastrząb
Katarzyna JastrząbCzłonek zarządu

Katarzyna Jastrząb – mama 7 dzieci, w tym dwójki biologicznych i pięciorga powierzonych w opiekę zastępczą, a wśród nich, najmłodsza dziewczynka z Zespołem Downa. Uczy, by dzieci kierowały się w życiu przesłaniem: “Mogę być bardzo wściekły na to, czego nie mam, albo bardzo wdzięczny za to, co mam” (Nick Vujicic).

Od 2002 roku, wraz z mężem tworzą rodzinę zastępczą. Od początku ich przygody z rodzicielstwem zastępczym schronienie, miłość i bezpieczeństwo znalazło w ich domu  łącznie 26 dzieci. Za swoją pracę na rzecz dzieci, Katarzyna i Mariusz zostali odznaczeni Srebnymi Krzyżami  Zasługi nadanymi przez Prezydenta RP.

Ewa Sikora
Ewa SikoraPedagog

Mama wspaniałych dwojga dzieci i doświadczona nauczycielka dyplomowana, która swoich uczniów uczy nie tylko chemicznych regułek, ale także wrażliwości na potrzeby drugiego człowieka organizując i koordynując akcje i wydarzenia charytatywne w swoim regionie.

Prywatnie jest entuzjastką turystyki i uprawiania sportu z dziećmi i mężem – latem wędrówek i wycieczek rowerowych,  a  zimą narciarstwa. Swoje pasje zaszczepia także w podopiecznych, dla których regularnie organizuje wyjścia na łyżwy, wyjazdy na narty do regionalnych ośrodków narciarskich i wiele innych zajęć poza szkolnych, jak coroczne półkolonie.

Magdalena Głowińska
Magdalena Głowińskaoligofrenopedagog

Magdalena Głowińska – oligofrenopedagog, od kilkunastu lat działająca w środowisku dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie.

Promuje edukacje seksualną niepełnosprawnych intelektualnie, mającą na celu naukę nawiązywania właściwych relacji w dorosłym życiu oraz uświadamianie konsekwencji podejmowanych zachowań ryzykownych.

Aktualnie poszerza swoją wiedzę z zakresu przeciwdziałania przemocy wobec dzieci oraz udzielania im pomocy psychologicznej w procedurze karnej.

Urszula LimanówkaSocjolog Pedagog

Urszula Limanówka – ukończyła studia na kierunku socjologia, specjalność resocjalizacja na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim oraz studia podyplomowe z oligofrenopedagogiki, terapii pedagogicznej, pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej.

Na co dzień pracuje z dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną intelektualnie. Prowadzi zajęcia profilaktyczne oraz podejmuje działania wspierające dzieci i ich rodzin w zakresie pomocy socjalnej i w procedurze karnej.

Poszerza swoją wiedzę z zakresu pomocy psychologicznej udzielanej dzieciom doświadczającym przemocy.

Anita Kafel
Anita KafelSocjoterapeuta

Anita Kafel – pedagog, socjoterapeuta, terapeuta pedagogiczny. Swoją pracę zawodową ukierunkowałam szczególnie na terapię dzieci i młodzieży z zaburzeniami w rozwoju emocjonalnym i społecznym. Moim autorytetem zawodowym jest Elisabeth Kubler-Ross, amerykańska psychiatra, która w swej działalności podkreślała, że problem zaczyna się tam – gdzie brakuje MIŁOŚCI. Uczestnikom biorącym udział w prowadzonych przeze mnie terapiach wpajam, „…aby nauczyli się nawiązywać kontakt z ciszą, jaką w sobie noszą, i wiedzieli, że wszystko w życiu ma jakiś cel…” (E.Kubler-Ross). Na co dzień jestem specjalistą pedagogicznym w poradni psychologiczno – pedagogicznej, a także edukatorem i trenerem zewnętrznym ( POEN w Jaśle). W życiu prywatnym uwielbiam harmonię, zwierzęta, dziką naturę i turystykę motocyklową.

Katarzyna Bryś
Katarzyna BryśStażysta

Katarzyna Bryś – żona i matka dwóch dziewczynek.  Wolny czas spędza aktywnie w gronie najbliższych. Uwielbia podróże czym zaraża dzieci. Jest zdania ,że „cudze chwalicie, swego nie znacie” dlatego każde wakacje spędza z rodziną nad polskim morzem  (które kocha), a  ferie w górach jeżdżąc na nartach”.   Dzieci uczy otwartości, szczerości i prawdomówności   posługując się cytatem Waltera Scotta  „Nawet najgorsza prawda jest lepsza od najlepszego  kłamstwa”. Osobiście lubi czuć się potrzebna dlatego  uczestniczy w organizowaniu festynów szkolnych, bali dla dzieci, lubi piec łakocie. Kocha zwięrzęta.

Rada fundacji:

• Beata Urbanik
  • Marzanna Węgrzyn
  • Maciej Jagieło

Zarząd Fundacji:    Prezes Katarzyna Jastrząb    Członek Zarządu  Barbara Sługocka – Wilk