//„JESTEŚMY RODZINĄ – ŚWIĘTUJEMY RAZEM” – piknik rodzinny w Ogródku Jordanowskim w Krośnie

Dzień 30 maja został ustanowiony DNIEM RODZICIELSTWA ZASTĘPCZEGO. W tym roku duże obchody tego święta odbyły się w piątek 26 maja 2017 w Ogródku Jordanowskim w Krośnie.

Przełom maja i czerwca to tradycyjnie już czas pikników – szkolnych, przedszkolnych, rodzinnych, dużych i małych. Te dni zagospodarowywane są dla rodzin, dla wzmacniania więzi, integrowania lokalnych środowisk, propagowania wspólnego spędzania czasu. Okazji nie brakuje: od Dnia Matki (26 V), poprzez Dzień Rodzicielstwa Zastępczego (30 V) i Dzień Dziecka (1 VI), aż po Dzień Ojca (23 V).

PIKNIK rodzinny został zorganizowany przez FUNDACJĘ WIELKIE SERCE i MIEJSKI OŚRODEK POMOCY RODZINIE w Krośnie dzięki uprzejmości i życzliwej pomocy pani prezes Fundacji Jadwigi Jagieło oraz pani dyrektor MOPR Jolanty Matys.

Zorganizowaliśmy imprezę otwartą dla wszystkich rodzin z Krosna i okolic: biologicznych, adopcyjnych i zastępczych, bo „Każda rodzina jest WAŻNA. Każde dziecko ma prawo do szczęśliwego dzieciństwa” – jak mówi motto Fundacji.

Już dwie godziny przed piknikiem rozpoczęły się przygotowania. Animatorzy IMPREZY – ART (dzięki firmie VESTOR Sośniak Justyna) rozstawiali dmuchane zjeżdżalnie, zamek i trampolinę dźwiękowcy z RCKP  przygotowywali nagłośnienie dzieci z grupy Dysonans (pod kierunkiem pani Beaty Banaś) zaczynały się przebierać do występu. Do pomocy zjawili się wolontariusze z ZS w Korczynie z opiekunką Koła Wolontariuszy panią Ewą Sikorą. Do pomocy zgłosiła się również młodzież z zaprzyjaźnionych rodzin zastępczych, oraz studentki z PWSZ w Krośnie – wszyscy ochoczo zabrali się do rozlokowywania stoisk GRY RODZINNEJ.

Bez zarzutu spisała się pogoda – główny reżyser wszystkich pikników 🙂 Było ciepło, słonecznie i nie za gorąco. Rodziny, które przybyły na piknik rodzinny miały możliwość zakosztowania słodyczy (domowego wypieku pani Beaty Urbanik) oraz owoców ufundowanych przez firmy SOPEX i FRUTEX.

Piknik był okazją nie tylko do promowania rodzicielstwa zastępczego, do którego zachęcały m.in. panie z MOPR, ale również do aktywnego spędzania czasu z całą rodziną. Pani Monika Guzik zaprosiła mamy do gimnastyki z wózkami, a pani Ewelina Borek-Kozubal zachęcała uczestników imprezy do ZUMBY.

Fantastyczna, rodzinna atmosfera – podkreślana wspaniałymi występami dzieci i młodzieży z grupy DYSONANS oraz Beaty T., Andżeliki N. i Dominika D. (podopiecznych Fundacji) – sprzyjała zacieśnianiu wielopokoleniowych więzi rodzinnych. Zobaczyliśmy również pokaz Parkuru w wykonaniu młodych ludzi.

Dziękujemy wszystkim dzieciom, mamom, tatusiom, babciom i dziadkom, którzy tak tłumnie bawili się na pikniku. Bez was to wydarzenie nie byłoby tak wspaniałe!

Zapraszamy na kolejne nasze wydarzenia! www.FundacjaWielkieSerce.org

By | 2017-05-30T18:05:34+00:00 Maj 30th, 2017|Wydarzenia|Możliwość komentowania „JESTEŚMY RODZINĄ – ŚWIĘTUJEMY RAZEM” – piknik rodzinny w Ogródku Jordanowskim w Krośnie została wyłączona