PLAN POMOCY DZIECKU

/PLAN POMOCY DZIECKU
PLAN POMOCY DZIECKU 2018-11-03T21:06:56+00:00

plan pomocy dziecku

ZNACZENIE WIĘZI W ROZWOJU DZIECKA ORAZ PLAN POMOCY DZIECKU I PLAN PRACY Z RODZINĄ

TERMIN: 5- 6 marca 2019 /  9-10 kwietnia 2019

Koszt:  300  zł/os.

Dochód ze szkolenia przeznaczany jest na pomoc podopiecznym Fundacji. Przychodząc do Nas otwierasz Swoje Wielkie Serce dla Dzieci.

FORMA: warsztat

ODBIORCY/UCZESTNICY:  koordynatorzy rodzinnej pieczy zastępczej, specjaliści pieczy zastępczej, pracownicy ośrodków pomocy społecznej oraz zawodowe rodziny zastępcze

CZAS: 24 godziny zegarowe /3 dni

Szkolenie to przygotowuje do tworzenia i realizacji planów pomocy dziecku i rodzinie ze szczególnym uwzględnieniem kluczowej sfery tworzenia i wzmacniania więzi z dzieckiem umieszczonym w pieczy zastępczej.

Program:

• Wypracowanie i ewentualne wdrożenie jednolitej metodyki pracy koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej oraz innych specjalistów pracy z rodziną zastępczą i rodzin zastępczych, wraz z zestawem jednolitych narzędzi pracy.
  • Wypracowanie zasad pracy zespołowej we współpracy z rodzinami zastępczymi oraz pomiędzy specjalistami, w tym specjalistami ośrodka pomocy społecznej.
  • Wzmocnienie kompetencji związanych z pracą w podejściu skupionym na rozwiązaniach, efektywną komunikacją.
  • Wzmocnienie kompetencji związanych z rozumieniem znaczenia więzi w rozwoju dziecka, jak również pracy z dziećmi z zaburzeniami więzi oraz różnymi wzorcami więzi.
  • Wzmocnienie kompetencji związanych z opracowywaniem i realizacją planu pomocy dziecku skorelowanego z planem pracy z rodziną lub ukierunkowanego na zapewnienie trwałej więzi w środowisku rodzinnym lub na przygotowanie do usamodzielnienia – ze szczególnym uwzględnieniem sfery więzi.

Cele szczegółowe szkolenia:

• Wzmocnienie wiedzy i kompetencji z zakresu znaczenia więzi w rozwoju dziecka oraz pracy z dziećmi wykazującymi pozabezpieczne wzorce więzi i zaburzenia więzi.
  • Wprowadzenie i ćwiczenie narzędzi planu pomocy dziecku – zgodnych z wymogami przepisów ustawy i rozporządzeń – ze szczególnym uwzględnieniem potrzeby budowania pozytywnych, trwałych więzi.
  • Przeprowadzenie analiz przypadków w celu praktycznego ćwiczenia narzędzi planu pomocy dziecku oraz planowania stabilizacji w oparciu o trwałe, pozytywne więzi.
  • Zwiększenie praktycznej wiedzy na temat ujmowania w planie pomocy dziecku niektórych złożonych kategorii potrzeb, takich jak wzmacnianie więzi, potrzeby emocjonalne oraz umiejętność radzenia sobie ze stratą.
  • Wzmocnienie kompetencji na temat synchronizowania celów i zadań planów pomocy dziecku z planem pracy z rodziną.

Elementy szkolenia:

• Prezentacja i warsztat dotyczące znaczenia więzi w rozwoju dziecka.
  • Wprowadzenie narzędzi planu pomocy dziecku w oparciu o przykłady przypadków – warsztat
  • Wykonanie analiz przypadków – ćwiczenia warsztatowe – w kontekście podejścia skupionego na rozwiązaniach.
  • Wykorzystanie planu pomocy dziecku do tworzenia skoordynowanego planu pracy koordynatora z planem pracy z rodziną realizowanym przez asystenta rodziny.

Proponowane szkolenie prowadzone jest metodą warsztatową mająca na celu jak największe zaangażowanie uczestników do udziału w szkoleniu. W trakcie zajęć wykorzystywane są takie techniki, jak: ćwiczenia indywidualne i grupowe, gry ról, dyskusje, prezentacje multimedialne, burze mózgów, analizy przypadków, zabawy.

Prowadzący:

Tomasz Polkowski

Prezes Zarządu Fundacji Dziecko i Rodzina. W dziedzinie pomocy dziecku i rodzinie pracuje od 1992 roku. Działacz społeczny, metodyk i trener szkoleniowy. Uczestniczył w wielu działaniach na rzecz reformy systemu pomocy dziecku i rodzinie w Polsce i za granicą – między innymi w Gruzji, Ukrainie, Słowacji. Master trener Programu PRIDE: Rodzinna opieka zastępcza / Adopcja. Autor lub współautor koncepcji organizacyjnych i metodycznych,  rozwiązań ustawodawczych i systemowych w zakresie pomocy dziecku i rodzinie oraz materiałów szkoleniowych. Autor wielu narzędzi metodycznych wykorzystywanych w opracowywaniu planów pracy z rodziną i planach pomocy dziecku. Koordynator europejskiej akcji „Otwarte drzwi dla dzieci Europy” zainicjowanej przez Eurochild – mającej na celu deinstytucjonalizacji systemu pomocy dziecku i rodzinie. Inicjator zespołu roboczego przygotowującego zmiany ustawodawcze w dziedzinie wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej. Inicjator ogólnopolskich akcji społecznych. Otrzymał Order Uśmiechu oraz Złoty Krzyż Zasługi.

MIEJSCE WARSZTATÓW: Biuro Fundacji Wielkie Serce Dla Dzieci, 38-420 Korczyna, ul. Spółdzielcza 4

ZAPISY: szkolenia@fundacjawielkieserce.org

INFORMACJE: tel. 600 837 231 Formularz zgłoszeniowy

Potwierdzeniem udziału w warsztatach jest wpłata kwoty do 20 lutego na konto 83 8642 1083 2002 8330 0877 0003