Metoda rodzicielstwa świadomej sprawczości

/Metoda rodzicielstwa świadomej sprawczości
Metoda rodzicielstwa świadomej sprawczości 2018-10-31T11:09:20+00:00

METODA RODZICIELSTWA ŚWIADOMEJ SPRAWCZOŚCI

TERMIN: 11 grudnia ( wtorek)

Koszt:  350,00 zł

Dochód ze szkolenia przeznaczany jest na pomoc podopiecznym Fundacji. Przychodząc do Nas otwierasz Swoje Wielkie Serce dla Dzieci.

FORMA: wykład/warsztaty;

ODBIORCY/UCZESTNICY:

koordynatorzy rodzinnej pieczy zastępczej, specjaliści pieczy zastępczej oraz zawodowe rodziny zastępcze.

CZAS: 7 godzin dydaktycznych

istnieje możliwość rozszerzenia do 14 godzin dla pracowników Organizatora Pieczy Zastępczej.

Szkolenie daje holistyczną wiedzę:

o biologicznych, ewolucyjnych i kulturowych procesach tworzących i kształtujących psychofizyczną konstrukcję człowieka od poczęcia do dojrzałości. Wpływie czynników środowiskowych i ewolucyjnych na rozwój mózgu dziecka. Z uwzględnieniem najnowszej wiedzy z zakresu biologii, antropologii, epigenetyki, neuronauk, socjologii, psychologii oraz filozofii.

Uczy, czym jest świadoma sprawczość i jak można tę wiedzę zastosować w pracy ze sobą, z dziećmi oraz opiekunami w rodzinach zastępczych, dla wsparcia rozwoju dzieci oraz udzielenia im skutecznej pomocy w wychodzeniu z nabytych dysfunkcji i deficytów.

przygotuje do:

samodzielnego rozpoznawania deficytów rozwojowych potrzeb oraz wspierania dzieci jak również ich opiekunów w procesie niwelowania tych deficytów. Rozpoznawania i modyfikowania dysfunkcyjnych nawyków oraz negatywnych wzorców społecznych przy użyciu techniki pracy z podświadomością.

Cel główny szkolenia:

Przekazanie podstawowej wiedzy pozwalającej na zrozumienie i stosowanie elementów metody świadomej sprawczości w przeciwdziałaniu powstawaniu dysfunkcji powodowanych wzorcem przemocy. Jak również przeciwdziałaniu stosowania przemocy wobec dzieci.

Zakres szkolenia obejmuje:

1. Przedstawienie i wyjaśnienie wszystkich mechanizmów związanych z kształtowaniem psychofizycznej konstrukcji człowieka.
  2. Szczegółowe omówienie ewolucyjnych potrzeb (imperatywów) rozwojowych organizmu oraz ich wpływ na rozwój mózgu w poszczególnych okresach życia.
  3. Przedstawienie biologicznych mechanizmów odpowiedzialnych za procesy decyzyjne i emocjonalne. Ewolucyjne źródła nadrzędnej roli podświadomości.
  4. Mózg rozwój od poczęcia do mielinizacji, rola imperatywów i warunków środowiskowych w rozwoju mózgu.
  5. Rozwój mózgu a wzorzec przemocy
  6. Świadomość własnej sprawczości w praktyce
  7. Świadome kreowanie psychofizycznej konstrukcji dziecka
  8. Trzy poziomy komunikacji i ich prawidłowy rozwój
  9. Metoda 4Z – dysfunkcyjne nawyki i ich modyfikacja
  10. Bonus – budowa związku opartego na oksytocynie

Proponowane szkolenie prowadzone będzie w formie wykładu/ metodą warsztatową mająca na celu jak największe zaangażowanie uczestników do udziału w szkoleniu. W trakcie zajęć wykorzystane będą techniki, jak: ćwiczenia indywidualne i grupowe, gry ról, dyskusje, prezentacje multimedialne, burza mózgów, analiza przypadków

W trakcie szkolenia prowadzący zapewni materiały szkoleniowe.

Prowadzący szkolenie:

Waldemar Lipiński prezes Fundacji XXII – Badacz amator, od 15 lat analizujący teorie oraz wyniki badań ze wszystkich dziedzin powiązanych z procesami kształtowania psychofizycznej konstrukcji człowieka. Założyciel Fundacji XXII oraz autor idei Powszechnego Kształcenia Przyszłych Rodziców, jak również idei rodzicielstwa świadomej sprawczości i metody rodzicielstwa świadomej sprawczości.

Motto przyświecające Fundacji XXII:

„Każde dziecko ma prawo być wychowane na zdrowego fizycznie i emocjonalnie człowieka, każdy przyszły rodzic ma obowiązek zdobyć wiedzę niezbędną do zagwarantowania swojemu dziecku stosownego wychowania, struktury państwa mają obowiązek wspierać rodziców w realizacji tego prawa dziecka”.

Celem nadrzędnym idei i metody jest przeciwdziałanie najbardziej destrukcyjnemu wzorcowi kulturowemu jakim jest wzorzec przemocy. Historia pokazuje, że z tym wzorcem można walczyć tylko poprzez profilaktykę i rozszerzanie świadomości każdej osoby mającej bezpośredni lub pośredni wpływ na ilość przemocy na jaką są narażone dzieci.

Człowiek, żeby mógł w pełni zaangażować się w jakieś działanie musi te działanie dokładnie rozumieć, akceptować oraz wiedzieć jak go używać. Dana myśl musi stać się częścią jego światopoglądu.
W metodzie zebrana została wiedza pozwalająca zrozumieć ewolucyjne, kulturowe, biologiczne i socjalne aspekty powstawania oraz międzypokoleniowego przekazu wzorca przemocy.  Metoda zawiera również narzędzia wspomagające pracę tymi elementami naszej psychofizycznej konstrukcji, które są nośnikami tego wzorca. Wraz z autorskim narzędziem zmiany nawyków – 4Z (zdefiniować, zrozumieć, zaakceptować, zmodyfikować).