Kolonia 2018 Czadworek

/Kolonia 2018 Czadworek
Kolonia 2018 Czadworek 2018-09-21T20:08:43+00:00

Czardworek w Przysietnicy koło Brzozowa to miejsce niezwykłe. Ośrodek, w którym łączy się historyczny klimat budynku z nowoczesnym wyposażeniem i niezwykłymi atrakcjami. Otoczony lasami, z dala od ruchliwych i pełnych pośpiechu miejsc, ale też dynamiczny i tętniący życiem.

W tak niezwykłym miejscu można było stworzyć tylko wyjątkową kolonię.

Nasza kolonia była kolonią integracyjną, brały w niej udział zarówno dzieci zdrowe w wieku od 9 – 14 lat oraz dzieci niepełnosprawne intelektualnie od 10 roku życia. Celem kolonii było ośmielenie dzieci niepełnosprawnych do kontaktów z dziećmi zdrowymi, ale również by dzieci zdrowe pozbyły się społecznych zahamowań związanych z przebywaniem, zabawą, rozmowami z dziećmi niepełnosprawnymi. Udało nam się ten cel osiągnąć!

Program dla dzieci zdrowych i niepełnosprawnych był lekko zróżnicowany: dzieci niepełnosprawne miały nieco rozszerzoną ofertę o zajęcia z hipoterapii, z dogoterapii, oraz codzienne zajęcia Treningu Umiejętności Społecznych. Wspólnie natomiast z dziećmi zdrowymi uczestniczyli w zajęciach na basenie, próbowali swoich sił na ściance wspinaczkowej, latali na miotle, śpiewali podczas karaoke czy tańczyli podczas Balu Czarodziejów.

Na zakończenie turnusu gospodarze zafundowali nam fantastyczną niespodziankę – koncert dedykowany naszym dzieciom, na który przybyły grupy taneczne z Ukrainy oraz Orkiestra z Wyszkowa.

Ale niezwykłość naszej kolonii to nie tylko miejsce, w którym spędzaliśmy wspólny czas, to przede wszystkim LUDZIE. Niezwykłe Dzieci i wyjątkowi Opiekunowie. Każdy obdarował nas prezentem na wagę złota. Dzieci niepełnosprawne – swoim optymizmem, emocjami, bezwarunkową akceptacją. Dzieci zdrowe – swoją pomysłowością, radością, chęcią pomagania. Wolontariusze – swoją wytrwałością, cierpliwością, wyrozumiałością. Wychowawcy – wiedzą, doświadczeniem, przykładem pełnego profesjonalizmu, a Pani Pielęgniarka – opanowaniem w sytuacjach kryzysowych i dużą dawką zdrowego rozsądku. Wszystkie te osoby sprawiły, że dla mnie, jako  kierownika kolonii z wieloletnim już doświadczeniem, turnus ten dał zupełnie nowe, świeże spojrzenie na świat, na swoją pracę, wybił z rutyny i dał mnóstwo satysfakcji.

W tym miejscu jeszcze chciałabym pochwalić się niektórymi opiniami rodziców o kolonii w Czardworku.

„[…] nawet nie wyobraża Pani sobie, ile ludzi uważa waszą kadrę za cudotwórców. Moja wdzięczność nie ma granic […]”

„Bardzo chciałabym podziękować za wspaniały czas na kolonii. Mój syn jest zachwycony i mówi, że w przyszłym roku też się z Wami wybiera. Bardzo mnie to cieszy.”

„Polecam kolonie. Syn zadowolony. Dużo atrakcji, super organizacja, świetna kadra. super super super… „

W prezencie od portalu filmowego RBR.INFO otrzymaliśmy, krótki film, który pokazuje wspaniały czas i naszą pracę w Czardworku.

A na koniec jeszcze parę zdjęć:

Ognisko ze wspólnym pieczeniem kiełbasy

Zabawy na basenie

Ścianka wspinaczkowa

Lot na miotle

Wycieczka do Krasiczyna i Bolestraszyc

Przejażdżka na koniach oraz Kolejką Czardworku

Chrzest kolonijny i Bal Czarodziejów i Czarodziejek

Zajęcia TUS oraz zajęcia ceramiki (lepienia w glinie)

Obserwatorium astronomiczne i Karaoke

Olimpiada Kolonijna i Baloniada

Zaproszenie na Koncert oraz Gala na zakończenie kolonii.

Mamy nadzieję, że kolejne kolonie, mimo tak wysoko podniesionej poprzeczki, będą równie udane.

Do zobaczenia za rok!