19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży

/19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży
19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży 2018-09-18T19:24:14+00:00

Szanowni Państwo!

po raz kolejny zapraszamy do udziału w międzynarodowej kampanii „19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży”. Kampania co roku prowadzona jest na wszystkich kontynentach, we wszystkich krajach świata. Głównym organizatorem działania jest Women’s World Summit Foundation – genewska organizacja zajmująca się prawami dzieci i kobiet.

W Polsce działania kampanii koordynuje Fundacja po DRUGIE zachęcając placówki i instytucje pracujące z dziećmi i młodzieżą do włączania się w organizację i prowadzenie działań.

Kampania rozpoczyna się 1 listopada i potrwa do 19 listopada.

Symbolem kampanii jest pomarańczowa wstążka. Pomarańczowy, to kolor ostrzegawczy. Prowadzone w ramach kampanii działania mają ostrzegać. Zwracać uwagę. Uczyć widzieć więcej i lepiej.

Jako Fundacja Wielkie Serce Dla Dzieci mówimy stanowcze NIE każdej formie przemocy wobec dzieci. Nie zgadzamy się na jakiekolwiek przejawy agresji wśród dzieci i młodzieży.

Chcielibyśmy, włączyć do akcji wszystkie instytucje na naszym terenie. Chcemy rozmawiać, dyskutować, przekazywać informacje innym, by temat przemocy fizycznej, psychicznej czy emocjonalnej nie był tematem tabu.

Wzorem naszego wielkiego pedagoga i Przyjaciela dzieci Janusza Korczaka proponujemy:

– utworzenie „Skrzynki Korczakowskiej”, gdzie napisać będą mogły dzieci o swoich problemach w domu, czy szkole, która będzie pełniła rolę swoistego „telefonu zaufania” dla nich. Zgodnie z tym co napisał sam Janusz Korczak:

“Najważniejszą wartość mają listy, w których ktoś pisze, czego nie może powiedzieć rodzicom albo nie wolno powiedzieć w szkole. To, o czym dzieci mówią między sobą, a teraz mają możność szczerze powiedzieć, bez wstydu i strachu, że je wyśmieją.”

Skrzynka – pudełko w stylu pocztowym byłoby umieszczone na terenie szkoły i oddane pod opiekę pedagogom szkolnym; umieszczeniu skrzynki w szkole towarzyszyłaby akcja informacyjna, wewnątrzszkolna dotycząca przemocy.

W Fundacji  działa skrzynka z adresem korczak@fundacjawielkieserce.org  zachęcamy do umieszczania również tego adresu, aby dzieci, które będą chciały mogły wysłać list na ten adres.

W listopadzie zapraszamy pedagogów szkolnych na spotkanie w Fundacji, gdzie porozmawiamy o pomocy dzieciom ofiarom przemocy i nadużyć seksualnych.

Zgłoszenie do akcji na adres:

Fundacji:  biuro@fundacjawielkieserce.org

SPOT

Scenariusz zajęć

www.facebook.com/fwielkieserce

Do akcji włączyli się już:

Specjalny Ośrodek Szkolno -Wychowawczy w Krośnie

Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Marii Konopnickiej   w Krośnie