19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży

/19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży
19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży 2018-01-01T11:33:56+00:00

19 dni przeciwko przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży

Fundacja Wielkie Serce mówi stanowcze NIE każdej formie przemocy wobec dzieci. Nie zgadzamy się na jakiekolwiek przejawy agresji wśród dzieci i młodzieży.

Chcielibyśmy, aby jak najwięcej osób instytucji włączyło się do akcji “19 dni przeciwko przemocy wobec dzieci i młodzieży” również na naszym terenie.

Chcemy rozmawiać, dyskutować, przekazywać informacje innym, by temat przemocy fizycznej, psychicznej czy emocjonalnej nie był tematem tabu.

Wzorem naszego wielkiego pedagoga i Przyjaciela dzieci Janusza Korczaka proponujemy:

– utworzenie „Skrzynki Korczakowskiej”, gdzie napisać będą mogły dzieci o swoich problemach w domu, czy szkole, która będzie pełniła rolę swoistego „telefonu zaufania” dla nich. Zgodnie z tym co napisał sam Janusz Korczak: “Najważniejszą wartość mają listy, w których ktoś pisze, czego nie może powiedzieć rodzicom albo nie wolno powiedzieć w szkole. To, o czym dzieci mówią między sobą, a teraz mają możność szczerze powiedzieć, bez wstydu i strachu, że je wyśmieją.”

Skrzynka – pudełko w stylu pocztowym byłoby umieszczone na terenie szkoły i oddane pod opiekę pedagogom szkolnym; umieszczeniu skrzynki w szkole towarzyszyłaby akcja informacyjna, wewnątrzszkolna dotycząca przemocy.

W Fundacji  działa skrzynka z adresem korczak@fundacjawielkieserce.org  zachęcamy do umieszczania również tego adresu, aby dzieci, które będą chciały mogły wysłać list na ten adres.

– zachęcamy do sfotografowania powstałej skrzynki i przesłania zdjęć na adres Fundacji:  biuro@fundacjawielkieserce.org

– zachęcamy pedagogów szkolnych do podjęcia współpracy z Fundacją

Zgłoszenie do akcji na adres:

biuro@fundacjawielkieserce.org

SPOT

Scenariusz zajęć

www.facebook.com/fwielkieserce

Do akcji włączyli się już:

Specjalny Ośrodek Szkolno -Wychowawczy w Krośnie